Збірник термінів, абревіатур та сленгових виразів, що використовуються покером

Збірник термінів, абревіатур та сленгових виразів, що використовуються покером

Сборник терминов, аббревиатур и сленговых выражений используемых покере

Покер дуже схожий на шахи. Ця гра потребує інтелектуальних здібностей. У ній легко зрозуміти правила, але стати справжнім майстром не так просто, як може здатися на перший погляд. Для новачка важливо освоїти базові терміни в покері, щоб розуміти, про що говорить круп'є, що обговорюють суперники, а також спостереження за поєдинками та іншими аспектами гри.

Термінологія, яка використовується в покері

Перед початком ігрового процесу важливо визначитися із вибором стилю гри. В наш час, коли говорять про покер, найчастіше мають на увазі версію "техаський холдем". Однак кілька десятків років тому популярнішою грою було п'ятикарткове дро, і через десять років все може знову змінитися. Тому важливо знати, який вид покеру збираєтеся грати, щоб вивчати відповідні правила, з'єднання карт, етапи гри та специфічні термінології в покері.

Давайте розглянемо все по порядку, починаючи з вибору виду покеру, потім переходячи до вивчення виграшних з'єднань карт, стадій гри та більш вузьких термінів. Це допоможе отримати повніше уявлення про покер і бути готовим до гри за столом.

Різні варіації покеру

У всьому світі існує безліч різновидів покеру, і в різних регіонах можуть з'являтися власні варіації цієї гри, що відрізняються від класичного підходу. Однак давайте розглянемо деякі з найпопулярніших варіацій:

  1. Техаський холдем. Це найвідоміший і найпоширеніший вид покеру. Всім гемблерам, що беруть участь в ігровому процесі, видається в закритому вигляді по дві карти, після чого круп'є викладає на стіл ще п'ять загальних карт, значення яких можуть бачити всі учасники. Фаворитом стає геймер із найкращою конфігурацією з п'яти карт.
  2. Омаха. Цей вид покеру знаходиться на другому місці за своєю популярністю. Геймерам лунає по чотири закриті карти, після чого круп'є відкриває ще п'ять загальних карт. Конфігурація збирається з п'яти карт (дві в руці та три загальні).
  3. Draw poker або покер із заміною карт. На початку гри всі учасники отримують по п'ять карток, після чого в процесі турніру можуть замінити невигідні картки після ставок. Число замін визначається залежно від правил конкретної гри.
  4. Стад. Це одна з найстаріших версій покеру, яку вигадали в США ще за часів Громадянської війни. Стад може мати різні формати, але зазвичай геймерам роздають по одній відкритій карті та дві закриті, а по завершенню кожного раунду торгівлі відкривається ще по одній карті.
  5. Ананас (китайський покер). Роздача карт робиться гемблер, які повинні розташувати їх в одній із трьох ліній. За зібрані конфігурації геймери отримують певну кількість очок, які згодом оплачує той, хто програв.
  6. Шорт Дек. Це варіант холдему зі зменшеною колодою, де шістка є картою найнижчого значення. Принцип з'єднання карток трохи відрізняється від стандартного холдему.

Це лише кілька найпоширеніших варіантів покеру, які можуть відрізнятися принципами та методиками гри.

Конфігурації та картки, видані на початку гри

Порядок ведення гри та з'єднання карт у покері мають важливе значення. Ось деякі основні з'єднання карт та поняття, які варто знати:

  • Kicker. Якщо немає ніяких виграшних з'єднань, лідер визначається по найстаршій карті;
  • One pair. Дві рівні за значенням карти;
  • Two pairs. Дві різні пари карт;
  • Set. Три однакові за значенням карти;
  • Straight. Гральні карти в кількості п'яти штук, що йдуть по черговості один за одним;
  • Flash. Гральні карти у кількості п'яти штук однієї категорії;
  • Full house. Set та one pair одночасно;
  • Quads. Чотири карти рівної значущості;
  • Straight flush. Конфігурація зі straight та flash;
  • Royal flush. Масті по порядку від десятки до туза.

Крім основних з'єднань карт є й інші терміни покеру, які геймери застосовують під час гри. Їх також необхідно знати та розуміти їх значення.

  • Невикористовуваний. Карта, яка не покращує конфігурацію;
  • Чорний вихід. Умови, за яких кілька карток потрібні для покращення конфігурації на наступних вулицях;
  • Дірявий стріт. Умови, за яких потрібна лише одна карта для завершення конфігурації;
  • Draw. Не завершена конфігурація, яка потребує певних карток для завершення;
  • Oesd. Умови, за яких у геймера вже чотири карти до стріту, але потрібна одна з двох можливих карт для завершення;
  • Pocket pair. Дві однакові за значенням карти, що знаходяться в кишені у геймера (карти, які ніхто з суперників не бачить);
  • Кікер. Карта, що визначає лідера при рівних змінах;
  • Connect. Кишенькові картки, зібрані в порядку зростаючій;
  • Гайки. Чудова з усіх можливих змін;
  • Понад пару (overpair). Дві приховані від суперників карти геймера однакового значення, які вищі за всі карти, що знаходяться на столі у відкритому вигляді;
  • Овер. Карта, що має найвище значення в порівнянні з тими, що відкриті на столі;
  • Middle pair. Пара, яка збігається з другою за старшинством картою на столі;
  • Найкраща пара. Пара, яка збігається із найстаршою картою на столі;
  • Дрова (flush-draw). Незавершений flush, що вимагає однієї карти для фіналу.

Знаючи сленг покеру, геймер зможе швидше орієнтуватися при будь-якому розкладі в грі і приймати найбільш правильні рішення. Тому чітке запам'ятовування покерного словникового запасу є дуже важливим для ведення повноцінної гри.

Різні етапи гри

З внесками та можливими з'єднаннями карток у покерній грі ми розібралися. Тепер розглянемо кожен етап роздачі у холдемі докладніше. Існує кілька стадій гри в покері:

  • префлоп;
  • флоп;
  • терн;
  • рівер;
  • шоудаун.

Префлоп є першим коло торгівлі, де гемблери отримують по дві закриті карти та роблять перші грошові внески.

У цей час учасники вирішують, чи варто їм грати далі, виходячи зі своїх стартових карт та положення за гральним столом.

Тут геймери можуть збільшувати суми виграшів (рейз), робити їх рівноцінними (кол), скидатися (фолд) або пасувати (чек), якщо до них ніхто не піднімав суму виграшу.

Flop — етап, де круп'є викладає три відкриті карти на ігровий стіл. Після цього слідує друге коло торгівлі, в процесі якого геймери можуть робити внески, починаючи з опонента розташованого по ліву руку від круп'я.

На раунді "терн" круп'є кладе на стіл четверту карту у відкритому вигляді.

Починається третє коло торгівлі, де знову геймери роблять внески. Рівер — остання здача карт, на якій круп'є кладе на стіл у відкритому вигляді п'яту карту. Це завершальне коло торгівлі перед шоудауном, де гемблер роблять останні грошові внески перед тим, як відкрити карти.

На завершальному етапі гри — шоудауні геймери показують свої карти на рівері, коли один із них зрівняв грошовий внесок або обидва зіграли через "чек". На цьому етапі визначається переможець. Якщо після всіх раундів торгівлі два або більше учасників залишаються у грі, вони показують свої карти. Переможець отримує виграшний грошовий внесок, зроблений геймерами, якщо його поєднання карток виявляється сильнішим, ніж у інших гравців. Якщо зміни рівні, виграшний грошовий внесок ділиться між переможцями.

Таким чином, проходять усі етапи роздачі в холдемі, починаючи з префлопу та закінчуючи шоудауном.

Основні правила ставок у покері

Грошові внески відіграють ключову роль у правилах покеру, визначаючи активні дії учасників роздачі у прагненні до виграшу грошового внеску. Ось деякі основні терміни та поняття, пов'язані із внесками:

  1. Ante (до, перед, перш ніж). Примусові внески, які робляться всіма опонентами перед роздачею карток. Зазвичай їх розмір становить десять відсотків великого блайнда.
  2. Pot (банк). Сукупна сума, яка формується геймерами та розігрується в процесі роздачі. Піт містить примусові та вільні внески.
  3. Bet. Перший грошовий внесок у pot, який геймери роблять на будь-якому етапі торгівлі.
  4. Blind (сліпий). Примусові суми внесків, які роблять гемблери, розташовані ліворуч від круп'є. Існує small blind та big blind – це початкові внески, які виставляються до флопу без перегляду карт.
  5. Donk Bet. Грошовий внесок геймера, який не має позицій на пізніх вулицях торгівлі проти суперника, який виявив агресію на попередній вулиці.
  6. Ізолайт. Дія, при якому геймер підвищує суму грошового внеску з метою залишити суперника віч-на-віч на наступних вулицях торгівлі.
  7. Call. Порівнювання величини грошового внеску суперника.
  8. Конбет. Продовження регулярного підвищення ставок на флопі (терні, рівері) після рейзу на префлопі.
  9. Лімп. Фігурування в роздачі шляхом вирівнювання обов'язкового внеску, коли ніхто ще не зробив рейзу.
  10. Overbet. Грошовий внесок, сума якого перевищує поточну суму банку.
  11. All-in. Внесок на всі чіпи, що знаходяться в наявності у геймера.
  12. Оупен. Перше підвищення грошового внеску на префлоп.
  13. Raise. Збільшення грошового внеску.
  14. Re-raise. Повторне збільшення грошового внеску після попереднього підвищення.
  15. Рестил. Реакція на спробу викрасти кошти з пізньої позиції із внеском чи підвищенням.
  16. Крадіжка (steal). Прагнення взяти кошти з пізньої позиції.
  17. Squeeze. Підняття суми виграшу після кількох попередніх call та raise.
  18. Трибет (3bet). Третє збільшення суми виграшу. На preflop це друге збільшення, на інших street – третє.
  19. Fold (впасти). Незгода брати участь у роздачі, скидання карт на середину ігрового поля.

Внески формують динаміку гри та впливають на стратегію кожного учасника. Вони можуть бути обов'язковими, добровільними, а також відрізнятися за розміром та силою.

Розташування опонентів за ігровим столом

Дослідні геймери часто застосовують сленг покеру, що містить поняття, пов'язані з позиціями та ходом гри.

На початковій стадії роздачі перший хід робить геймер, розташований за малим блайндом, після якого протягом годин ідуть внески від інших учасників. На решті вулиць торгівлю починає гемблер, що займає позицію малого блайнда.

Розглянемо розподіл геймерів за столом покеру, якщо в грі беруть участь дев'ять осіб:

  • Early position. Два місця за столом, що знаходяться безпосередньо з лівого боку від великого блайнду.
  • Middle Position. Три місця зліва за гемблерами, що займають early position позицію.
  • Cut Off. Розташування гемблера праворуч від круп'є.
  • Button. Розташування гемблера біля чіпа круп'є. Це найкраще розташування в покері, тому що на всіх вулицях (крім префлопу) баттон має останнє слово в раунді торгівлі.
  • Small Blind. Розташування геймера відразу зліва від круп'є, де він повинен зробити грошовий внесок. Зазвичай вона дорівнює половині великого блайнду.
  • Big Blind. Розташування гемблера протягом годин за позицією small blind, де він також повинен зробити внесок, який зазвичай становить величину big blind.

Розуміння розташування за ігровим полем допомагає опонентам приймати більш поінформовані рішення та адаптувати свою тактику залежно від контексту гри.

Умовне позначення та скорочені терміни в покері

У покері існує безліч скорочень та абревіатур, які геймери використовують для більш швидкої та зручної комунікації. Ось деякі з найпоширеніших, які часто використовуються в техаському холдемі:

  • ABC Poker. Методика, за допомогою якої геймер грає за стандартом, ігноруючи необачні дії та дорогі блефи;
  • VOD. Відеоматеріал з покеру, призначений для навчання. Може бути як платним, і безкоштовним;
  • ВПІП (VPIP). Дані онлайн покеру, що вказують на відсоток роздач, де геймер бере участь;
  • ДСЛ. Джерело чисел, що раптово випали, використовується для роздачі в покерних румах;
  • ІТМ (ITM). Скорочення "In the Money", що означає досягнення геймером бонусного місця у турнірі або Sit-and-Go;
  • ПФР (PFR). Відсоток рук, із якими геймер розігрує рейз на префлопі (Pre-Flop Raise);
  • МТТ. Багаторівневий поєдинок (Multi-Table Tournament);
  • РФІ (RFI). Raise First In, відсоток рук, з якими геймер відкриває рейз у турнірі чи на кеш-столі;
  • ХАД (HUD): Heads-Up Display, статистична інформація про гру опонентів, що відображається безпосередньо на екрані в онлайн-покері.

Ці скорочення та абревіатури широко використовуються геймерами та забезпечують більш ефективне спілкування та аналіз гри.

Жаргонні вирази та сленгові слова

Окрім скорочень та абревіатур у покері існує безліч жаргонних виразів та сленгових слів, які використовуються гемблерами в різних ситуаціях. Ось деякі з найпоширеніших:

  • андердог;
  • барель;
  • бэдбіт;
  • бекер;
  • гембліти;
  • гриндер;
  • імплайди;
  • кулер;
  • лузовість;
  • маніяк;
  • мисклік;
  • нит;
  • слоуплей;
  • слоурол;
  • снеп-кол;
  • страддл;
  • стрик;
  • тайтовість;
  • теллси;
  • тільт;
  • фіш;
  • фолд-еквіті;
  • хайролер;
  • хедз-ап;
  • шорт дек.

Розберемо докладно, що означають усі ці ключові слова в покері, які часто використовують геймери під час покерних турнірів.

Термін "Андердог" означає учасника або руку з низькими шансами на перемогу у конкретній роздачі.

Баррелем називають черговий внесок від агресивного учасника на наступних вулицях.

Ситуація, коли відносно слабка рука перемагає сильнішу в покері зветься бедбіт.

Людину, яка інвестує гроші в конкретного геймера для отримання прибутку називають бекером.

Гембліті в перекладі простою мовою означає грати не заради прибутку, а для азарту, навмання.

Гриндером у покері називають учасника, який регулярно грає численні турніри чи кеш-ігри.

Термін "імплайди" означає потенційні шанси на збір виграшної конфігурації.

Кулером називають ситуацію, де кілька геймерів під час роздачі отримали дуже сильні руки, і вони не могли грати по-іншому.

Лузовість — це прагнення взяти участь у багатьох розіграшах.

Маньяком у покері звати учасника, який демонструє надагресивний стиль гри.

Дія, що чиниться помилково, найчастіше ненавмисно жаргонною мовою зветься мисклик.

Учасника виявляє обережність у грі, який грає дуже вузький діапазон стартових рук, називають нитком.

Слоуплей — ситуація, коли гравець із сильною рукою робить повільний виклик або підвищення.

Слоуролом покеристи називають неетичний прийом, коли геймер повільно приймає рішення з дуже сильною рукою.

Снеп-кол на жаргоні покеру означає моментальне ухвалення рішення на кол без роздумів.

Додатковий необов'язковий внесок, який найчастіше розміщують після великого блайнду в покері називають страддлом.

Стрік — період удачі та невдачі гемблера.

Тайтовістю називають прагнення розігрувати дуже вузький діапазон стартових рук.

Телси - це вербальні та невербальні підказки, що спостерігаються, які гравці демонструють за покерним столом. Ці підказки можуть дати інформацію про те, яка у геймерів може бути рука або які можуть бути їхні наміри. Теллси можуть включати міміку, жестикуляцію, тон голосу, ритм дихання, рівень впевненості та багато іншого.

Тільт — емоційний стан, при якому геймер починає грати необдумано через втрату або виграш кількох роздач поспіль.

Фішем або рибою в покері називають слабкого учасника без досвіду.

Фолд-еквіті — ймовірність того, що суперник зробить фолд у відповідь на внесок геймера.

Хайроллер називають учасника, що грає на високих грошових внесках.

Хедз-ап — це гра в покер віч-на-віч. Різновид покеру з короткою колодою, що починається не з двійки, а з шістки називається шорт деком. Гравцям у покер жаргон допомагає краще зрозуміти опонента та прийняти правильне рішення у тій чи іншій ситуації. Ці терміни та висловлювання допомагають учасникам спілкуватися та розуміти один одного за столом, створюючи своєрідну культуру та атмосферу навколо покеру.

Поняття в покері, що не мають категорій

Крім уже перерахованих абревіатур та сленгів покерний словник містить і терміни без категорій, які не належать до певної галузі покерної гри чи стратегії, а скоріше описують загальні поняття, правила чи процеси у грі. Ці терміни можуть включати такі поняття, як правила турнірів, управління банкролом, комісії та інші.

Розглянемо, що означає терміни без категорій:

  • outs - необхідна гемблеру карта, що забезпечує збір бажаної конфігурації;
  • add-on — додаткова купівля фішок у поєдинку, доступна після певного етапу, але до закінчення ребаїв;
  • bubble — етап поєдинку, коли залишається лише невелика кількість геймерів до преміальних місць;
  • bubble boy — геймер, що залишився, не потрапив у преміальну частину поєдинку;
  • buy-in - платіж за участь у поєдинку;
  • bankroll - загальна сума грошей, яку гемблер виділяє для гри в покер;
  • bankroll management - методика управління своїми грошима для гри в покер;
  • bounty - премія за вибивання супротивника з поєдинку;
  • free card — відкриття картки без необхідності робити внески;
  • bluff - грошовий внесок без сильної конфігурації карток з метою заплутати суперників;
  • range – діапазон можливих конфігурацій карток у опонента;
  • coinflip (монетка) - ситуація, коли шанси на перемогу приблизно рівні;
  • leak — слабке місце у поведінці чи стратегії суперника;
  • multitabling — одночасна участь у грі за кількома столами покеру;
  • multi-pot — кошти, на які претендують три і більше гемблерів;
  • semi-bluff - грошовий внесок з можливістю покращення конфігурації на наступних вулицях;
  • pot control - стратегія управління розміром коштів у грі;
  • pot-limit – формат гри, в якому максимальний розмір внеску обмежений розміром поточного банку;
  • rebuy - можливість докупити чіпи в турнірі;
  • regular — досвідчений геймер, який бере участь у багатьох турнірах та кеш-іграх;
  • re-entry — можливість повторно зареєструватись у турнірі після вибуття;
  • rake — комісія, що стягується гральним будинком або покерним румом за гру;
  • hand - карти, які геймер отримує на руки;
  • sizing, bet sizing - розмір грошового внеску;
  • satellite — відбірковий етап, у якому розігруються квитки у більші турніри;
  • spin go (спини) - турніри для трьох учасників зі швидким формуванням призового фонду;
  • split pot — ситуація, коли кошти діляться між двома чи більше гемблерами;
  • stack — загальна кількість фішок, які геймер має у турнірі чи кеш-грі;
  • time bank — час, який геймер надає на прийняття рішення;
  • street — раунд торгівлі після відкриття флопу, терену та ріверу;
  • final table — останній етап турніру, де залишаються найкращі геймери;
  • chart — список рекомендованих дій та конфігурацій карток для гри в різних ситуаціях;
  • chip leader - гравець з найбільшою кількістю фішок у турнірі;
  • pot odds — відношення поточного розміру коштів до розміру внеску;
  • any two - будь-які дві карти без прив'язки до конкретної конфігурації;
  • effective stack - найменший стек серед геймерів у роздачі.

Всі ці терміни онлайн покеру допомагають геймерам зрозуміти загальні аспекти покеру та основні концепції гри, незалежно від їх рівня досвіду та переваг у грі.

Коментарі (0)

Залиште коментар